✅ معرفی گیاه کاج مطبق :
پرورش کاج مطبق نیازمند آگاهی از نحوه و زمان آبیاری ، شرایط رطوبت ، نور ، دما و همچنین آگاهی از نحوه تکثیر و نیز آشنایی با آفات و بیماری های این گیاه است در این مطلب خانه گل شیراز تمام نکات درباره نگهداری هر چه بهتر کاج مطبق را به شما خواهد گفت و همچنین میتوانید با انواع کاج مطبق آشنا شوید.
یکی از گیاهان رطوبت دوست و زیبا که میتونه نگهداری نسبتا راحتی هم داشته باشه کاج مطبق (Araucaria excelsa) است، ارتفاع این گیاه در زیستگاهش در گاهی موارد به 60 متر هم میرسه ولی در خانه با فراهم کردن تمام شرایط درست نهایتا تا 2 متر رشد خواهد کرد. پس بریم در ادامه هر آنچه برای نگهداری این گیاه باید بدونید رو بررسی کنیم.
قبل از هر چیزی این رو هم بگم که رشد کاج مطبق بسیار کند بوده و هر سال یک قطعه و یا حداکثر دو طبقه بر طبقات خود می افزاید، زیبایی این گیاه در داشتن برگهای سوزنی شفاف در طبقات و محیط جانبی تنه اصلی است، برای این منظور سعی کنید از دستمالی کردن برگهای سوزنی و استفاده از مواد براق کننده جلوگیری و با ساخت جزیره یا غبارپاشی رطوبت گیاه را تامین کنید.
اسم علمی کاج مطبق Araucaria excelsa , Araucaria Heterophylla و از خانواده Araucariaceae می باشد. این گیاه بومی جزیره نور فولک درجنوب کالدونی جدید هستش. کاج مطبق هوای تهویه دار و تازه را شدیدا دوست داره و به همین دلیل برای بانک ها، دفاتر خدماتی بسیار مناسب می باشد. کاج مطبق گیاهی است سوزنی برگ زیبا و از خانواده آراکریاسه با شاخه های مطبق، رشد این گیاه در محیط طبیعی زیاد ولی در آپارتمان به کندی رشد میکند، به دلیل دوست داشتن آب و هوای خنک و مرطوب، و نور زیاد، اصلا مناسب منازل نمی باشد، احتیاج شدیدی به اکسیژن فراوان دارد و درجه حرارت بالا را تحمل نمیکند، در شمال کشورمان این گل را در فضای بیرون و حیاط می کارند و بعد از چند سال تبدیل به درخت بزرگی می شود.
انواع گیاه کاج مطبق :
گل کاج مطبق در سراسر دنیا انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی چند نمونه از آن ها میپردازیم :
۱. کاج مطبق کوکی ئی (Araucaria cookii)
ازجمله کاجهای طبقهای هستند که در اکثر موارد شاخههای این گیاه طبقه طبقه هستند. این کاج بومی کشور استرالیا است و میتوان آن را در گلدان کاشت و در خانه به عنوان یک گیاه آپارتمانی از آن نگهداری کرد. این گیاه بسیار زیباست و میتواند هر کسی را به خود جذب کند.
۲. کاج مطبق کونینگهام (Araucaria cunninghami)
هر گیاه با یک یا چند شاخصه شناخته میشود؛ این کاج به برگهای پهن و تیغدار خود معروف است و با این ویژگی شناخته میشود. بلندا و اندازه قامت این کاج میتواند تا بیش از ۳۰ متر برسد. این کاج در بسیاری از موارد بسیار غول پیکر است. کاج کونینگهام را میتوان تا زمانی که جوان است و قامت کوتاهی دارد در گلدان کاشت و از آن به عنوان گیاه زینتی استفاده و در منزل از آن نگهداری کرد، ولی به محض اینکه بزرگ و بالغ شد باید به مکانهای بزرگتر انتقال یابد.
۳. کاج مطبق هتروفیلا (Araucaria heterophylla)
هتروفیلا از کاجی با برگهای سبز روشن است که اگر آن را در باغ یا باغچهای در محل زندگی بکارید، در صورت مساعد بودن شرایط برای رشد قامتش به بیش از ۵۰ متر نیز خواهد رسید. این گیاه بسیار غول پیکر است ولی نوع گلخانهای آن مناسب برای نگهداری در منزل است و ارتفاع آن اغلب به ۱۶۰ سانتیمتر میرسد. شاخههای این کاج نیز مانند کاج کوکی ئی طبقه طبقه است و ظاهری زیبا به گیاه میبخشد.
۴. کاج بلند اکسلسا (Araucaria excelsa)
نام این نوع از کاجهای مطبق از نام منطقه اصلی و بومی این کاج اکسلسا یعنی منطقه نورفولک در قاره استرالیا گرفته شده است. این کاج نیز مانند کاج مطبق هتروفیلا در زادگاهش به ۵۰ متر هم خواهد رسید. البته برای رسیدن به رشد آرمانی خودش به شرایط مساعد نیاز دارد.
✅ نور مناسب گیاه کاج مطبق : در حالت کلی این گیاه مکانی با نور زیاد اما فیلتر شده رو در آپارتمان دوست داره، پس شما میتونید در پشت پنجره جنوبی و شرقی نگهداریش کنید، توجه کنید که اگر میخواهید از این گیاه در آپارتمان نگهداری کنید به هیچ وجه در معرض نور مستقیم قرار ندید چون باعث سوختگی برگها خواهد شد. ولی اگر از ابتدای فصل بهار در محلی باشه که نور مستقیم بهش میخوره به این شرایط عادت میکنه و میتونه به راحتی نور مستقیم رو تحمل کنه ولی نباید انتظار رشد خوب ازش داشته باشید، در حالت کلی اگر میخواهید تو حیاط نگهداریش کنید حتما مکانی انتخاب کنید که ظهر سایه باشه.
در کل به روزی ۶ الی ۸ ساعت نور غیرمستقیم نیاز داره. همچنین سعی کنید در هفته گیاه رو ۲۰ درجه بچرخانید تا تمام قسمت های گیاه نور دریافت کند در غیر این صورت احتمال انحراف و یا کم شدن رشد یک طرف گیاه وجود داره.
✅ دمای مناسب گیاه کاج مطبق : این گیاه میتونه در دمای ۱۸ الی ۲۳ درجه سانتی گراد در تابستان و ۵ الی ۱۰ درجه سانتی گراد در زمستان به خوبی رشد کنه، توجه کنید که به هیچ وجه این گیاه نباید در کنار وسایل گرمایشی و یا مقابل وسایل سرمایشی مانند کولر قرار بگیره چون به مرور گیاه دچار ریزش برگ میشه.
✅ میزان رطوبت گیاه کاج مطبق : این گیاه برای رشد خوب نیاز به ۸۰ درصد رطوبت دارد که فراهم کردن چنین شرایطی در خانه کمی غیر ممکن است پس شما باید با استفاده از ساخت جزیره، غبار پاشی و یا استفاده از دستگاه بخور سرد رطوبت مورد نیاز گیاه رو فراهم کنید. من پیشنهاد میکنم اگر میخواهید غبار پاشی رو انجام بدید حتما از آب جوشیده سرد استفاده کنید و حتما این کار رو صبح و یا عصر انجام بدید.
✅ نحوه آبیاری گیاه کاج مطبق : این گیاه بومی مناطقی است که در فصل بهار تا اوایل پاییز باران های زیادی می بارد پس باید شما هم در این مدت میزان آبیاری زیادی داشته باشید یعنی خاک گلدان را چک کنید و هر زمان تا عمق ۱ الی ۲ سانتی متری خشک شد بهش آب بدید ولی توجه کنید که به هیچ وجه نباید خاک غرق آب بشه چون به مرور باعث پوسیدگی ریشه و ساقه خواهد شد. پس بعد از آبیاری حتما باید آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه، برای آبیاری سعی کنید از آب هم دمای محیط و بدون املاح استفاده کنید، برای این کار هم میتونید آب رو بجوشانید و به مدت ۲۴ ساعت در محل قرار بدید تا خنک بشه و یا آب رو بدون جوشاندن در ظرفی بریزید تا کلر آن خارج بشه. توجه کنید که در فصل سرد سال میزان آبیاری باید کاهش پیدا کنید و خاک تا عمق ۲ الی ۳ سانتی متری خشک بشه. در ضمن در کنار آبیاری باید رطوبت خوبی هم برای گیاه فراهم کنید.
✅ خاک مناسب گیاه کاج مطبق : در خیلی از منابع فارسی نوشته شده این گیاه خاک اسیدی دوست نداره که کاملا اشتباه هست بلکه PH مناسب برای اون ۴.۵ تا ۵.۵ هست، در کنار اسیدی بودن خاک باید خاک سبک و غنی باشد همچنین خاک باید میزان رطوبت خوبی در خود ذخیره کند که برای این کار میتونید از پرلیت هم استفاده کنید. یکی از ترکیب های خانگی برای این گیاه ترکیب خاک باغچه + کوکوپیت + پرلیت است که شما میتوانید از خاک های آماده هم استفاده کنید. خاک شما باید تخلخل بالایی داشته باشد تا ریشه به خوبی نفس بکشد. حتی ترکیب پرلیت + شن + خاک باغچه هم میتونه برای این گیاه مناسب باشه ولی اگر تجربه ترکیب خاک رو ندارید حتما از خاک های آماده استفاده کنید.
✅ کود دهی گیاه کاج مطبق : این گیاه هم مانند سایر گیاهان آپارتمانی در فصل رشد که از اوایل بهار شروع میشود و تا اواخر تابستان ادامه دارد هر دو الی سه هفته نیاز به تغذیه با کودهای محلول در آب دارد. بیشتر گل فروش ها از کودهای مخصوص آزالیا برای کوددهی استفاده میکنند. ولی میشه گفت کودهای نیتروژن بالا و یا سه بیست میتونه رشد برگ و ساقه گیاه رو بیشتر کنه و سرعت رشد اون افزایش پیدا کند. با رشد گیاه شما باید براش قیم درست کنید تا گیاه دچار کجی نشود. سعی کنید از اواخر شهریور و یا اواخر مهر کوددهی رو متوقف کنید تا گیاه در فصل پاییز و زمستان به خوبی استراحت کند.
نکته : از دادن همزمان 2 کود به گیاه خودداری کنید و حتما 2 هفته بین آنها فاصله بیندازید.
✅ نحوه تکثیر گیاه کاج مطبق : این گیاه را نمی توان به آسانی تکثیر کرد ولی با کمی حوصله و پیشتکار می توانید موفق شوید. روش های مختلفی برای تکثیر کاج مطبق وجود دارد مثل کاشت بذر، و قلمه زدن که من به شما پیشنهاد میکنم از کاشت بذر استفاده کنید.
تکثیر کاج مطبق از طریق کاشت بذر :
کاج مطبق از طریق کشت بذر از اواسط بهار تا اوایل تابستان، در دمای حدود ۲۰ درجه سانتیگراد تکثیر می شود. بذرها را به صورت تک یا پراکنده در سینی بذر یا ظروف کم عمق با قطر دهانه ۱۴ سانتیمتر، حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید. سعی کنید میزان رطوبت را توسط پوشاندن ظرف با یک ورقه پلاستیکی شفاف یا شیشه بالا ببرید البته گاهگاهی پوشش را بردارید تا از ایجاد رطوبت بیش از حد جلوگیری شود و یا اینکه فضای کوچکی را جهت تهویه در پوشش ایجاد کنید. هنگامی که بذر ها جوانه زدند و به بلندی ۵ تا ۵/۷ سانتیمتر رسیدند، می توانید نشاءها را به آرامی بیرون آورده و در گلدانی حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید.
تکثیر کاج مطبق از طریق قلمه زدن :
این روش از تکیر کاج مطبق باید در زمستان انجام شود، برای این کار کافیه شاخه های جوان و سالم رو انتخاب کنید و با استفاده از قیچی یا کاتر تیز و استریل اونها رو برش بزنید قلمه شما باید حداقل یک غنچه گل در وسط خودش داشته باشه تا قلمه گیری موفق بشه، حالا قلمه را در بستری که با خاک غنی پر شده قرار بدید. دمای محل نگهداری قلمه ها باید حدود ۱۹ الی ۲۰ درجه سانتی گراد باشه و همچنین نور فیلتر شده خوب با رطوبت بالا براش فراهم کنید. میتوانید برای تامین رطوبت مورد نیاز قلمه و گلدان رو کاور کنید و یا از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید.
✅ تعویض گلدان گیاه کاج مطبق : هنگامی که ریشههای گیاه از زیر گلدان بیرون زدند، گیاه نیاز به تعویض گلدان دارد. روش بهتر و آسانتری برای تشخیص بهترین زمان تعویض گلدان کاج مطبق وجود دارد. به طور کلی سالی یکبار، قبل از اینکه ارتفاع گیاهتان به 1متر برسد، گلدان را با یک گلدان بزرگتر عوض کنید. بهترین زمان برای انجام این کار نیز در فصل پاییز و زمستان است. زمان مناسب تعویض گلدان برای اکثر گونه های کاج اواخر زمستان و اوایل بهار است.
✅ نحوه هرس گیاه کاج مطبق : هرس کردن کاج مطبق اصلا روش مناسبی برای کنترل رشد آن نیست و بدتر باعث از بین رفتن آن خواهد شد، برای هرس کردن بهتر است ساقه و برگهای پایینی که در حال زرد شدن هستند رو از گیاه جدا کنید. پس هرس کردن این گیاه پیشنهاد نمیشه.
✅ مشکلات و بیماری گیاه کاج مطبق : در زیر برخی از مشکلاتی که میتونه برای گیاه شما پیش بیاد رو مطرح میکنیم :
علت نازک و آویزان شدن برگهای کاج مطبق چیست؟ این مشکل میتونه از مواردی چون نور کم، آبیاری نامناسب، رطوبت ناکافی، تغذیه ناکافی، سرما یا گرمای بیش از حد ، آفات و … باشه که باید تک تک موارد رو به صورت جداگانه بررسی کنید و نسبت به آن مشکل را رفع کنید.
علت ریزش شاخه ها کاج مطبق چیست؟ اصولا در هر شرايطی همراه با رشد كلی گياه ، شاخه های پائين ريخته و تنه اصلی لخت ميگردد. برای رفع اين ايراد تنها می توان دو يا چند گياه كوچكتر را اطراف آن طوری قرار داد تا ساقه بدون برگ كاج را بپوشاند و اینکه حتما تغذیه درستی داشته باشید تا میزان این ریزش کمتر شود.
علت ریزش برگ کاج مطبق چیست؟ همانطور که در بالا گفتیم ریزش شاخه و برگها حتی با فراهم بودن شرایط ایده آل برای گیاه امری عادی هست ولی اگر این ریزش برگ همراه با خشک و قهوه ای شدن نقاط مختلف گیاه باشه حتما باید موارد مختلفی رو مورد بررسی قرار بدید. کم بودن رطوبت، کوددهی و آبیاری نامناسب و مناسب نبودن دما میتواند علت آن باشد. حتما آبیاری رو زمانی انجام بدید که خاک گلدان تا عمق ۱ الی ۲ سانتی متری خشک شده باشد و همچنین رطوبت محیط تا آنجا که امکان دراد نزدیک به ۸۰ درصد باشد و سعی کنید هر دو الی سه هفته یکبار با استفاده از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی تغذیه کنید.
علت زرد یا قهوهای شدن برگها کاج مطبق چیست؟ زرد شدن برگهای کاج مطبق میتونه دلایل مختلفی داشته باشه که اولین مورد میتونه از کمبود آهن در خاک باشه، همچنین آبیاری نامناسب(کم یا زیاد) هم یکی از دلایل زرد شدن و ریزش برگهای کاج مطبق است. پس اگر روی برگها زرد شدگی و یا لکه های قهوه ای مشاهده کردید سریعاً به شرایط نگهداری گیاه توجه کنید تا مشکل رو پیدا و حل کنید. در کنار موارد بالا سرد شدن محیط نگهداری این گیاه هم یکی از دلایل زرد شدن برگ می باشد، گرم شدن هوا هم باعث زرد شدن و ایجاد لکه روی برگها میشه.
علت پوسیدگی ساقه کاج مطبق چیست؟ این مشکل نشان میده که شما میزان آبیاری رو خیلی زیاد انجام دادید و یا گلدان زهکشی مناسبی نداشته که ساقه گیاه ابتدا قهوه ای شده و بعد پوسیده میشه به محض مشاهده لکه های قهوه ای روی ساقه آبیاری را متوقف کنید و زهکشی رو چک کنید و حتما از قارچ کش هم استفاده کنید.
✅ آفات گیاه کاج مطبق :
۱. قارچ زغالک : اگر دیدید برگهای گیاه شما شروع به زرد شدن میکند میتونه یکی از نشانه های بیماری قارچی به نام زغالک باشد با این شرط که ابتدا لکههایی را بر سطح برگهای مختلف دیدید بعد از مدتی تمام بخشهای شاخهها نیز زرد یا قهوهای رنگ میشود. این بیماری از رطوبت بالای برگها و یا آبیاری زیاد می باشد که باید رطوبت، غبارپاشی و آبیاری رو کم کنید. حالا که متوجه شدید گیاه دچار بیماری قارچی شده با استفاده از قارچ کش هایی مثل کاربندازیم گیاه رو سم پاشی کنید.
۲. شپشک آردآلود : این آفت میتونه گیاه رو تهدید کنه که برای از بین بردن شپشک ابتدا سفیدک ها رو با دستمال یا گوش پاک کن تمیز کنید و سپس با استفاده از سم گیاه رو سم پاشی کنید. آفت ریشک بال هم در زمستان از شیره گیاه تغذیه میکند و اندازه بسیار ریز دارد، زمانی که در فصل پاییز و زمستان دیدید گیاه ضعیف میشه حتما اون رو سمپاشی کنید.
3. ریشک بال : آفت ریشک بال هم در زمستان از شیره گیاه تغذیه میکند و اندازه بسیار ریز دارد، زمانی که در فصل پاییز و زمستان دیدید گیاه ضعیف میشه حتما اون رو سمپاشی کنید.
نظرات کاربران
امتیاز کل
در حال حاضر نظری ثبت نشده است
ثبت نظر
امتیاز شما